Forum www.16u.fora.pl Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy    Galerie   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Niezbędnik ;-)

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.16u.fora.pl Strona Główna -> STOWARZYSZENIE GRH 16 PUW
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
jacbyd72
Kapral


Dołączył: 26 Wrz 2010
Posty: 181
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Polska-Bydgoszcz

PostWysłany: Czw 14:36, 08 Wrz 2011    Temat postu: Niezbędnik ;-)

W "Podchorążaku" Nr 3 z 1 listopada 1934 roku zamieszczono niniejszy opis niezbędnika:

a) Dane techniczne:
Waga 80 g. Długość całkowita 214 mm. Długość łyżki 141 mm. Długość widelca 73 mm. Nośność teoretyczna 150 g. Nośność praktyczna - ile wlezie.

b) Opis:
Niezbędnik służy do nadawania kierunku porcjom wydobywanym z menażki siłą rąk własnych. Zbudowany jest z metalu. Składa się z dwóch zaadniczych części: mechanizmu łyżkowego i urządzenia widelcowego połączonych ze sobą obrotowo za pomocą trzpienia. Mechanizm łyżkowy służy do donoszenia do jamy ustnej pokarmów rzadkich. Składa się z komory zupnej i jelca. Komora zupna, kształtu półjajowatego, wykonana jet z blachy o grubości 1 mm. Posiada wślizg dla języka i wodzidła jamy ustnej. Jelce łączą komorę zupną z urządzeniem widelcowym z pomocą trzpienia obrotowego. Urządzenie widelcowe donosi do jamy ustnej pokarmy mięsne. Składa się ono z jelca i widelca. Jelce słuzy do połączenia widelca z mechanizmem łyżkowym, posiada otwór na trzpień, dwie komory ryglowe oraz wodzidło kciuka zamocowane nieruchomo w obsadzie.

c) Przeznaczenie:
Niezbędnik jak sama nazwa wskazuje - służy do jedzenia i dlatego jest niezbędny. Stąd wywodzi się nazwa.

d) Użycie:
Niezbędnik należy zwrócić mechanizmem łyżkowym w stronę menażki, obejmując go kciukiem, palcem środkowym i wskazującym. Przy spożywaniu mięsa ujmuje się niezbędnik nachwytem i widelcem w stronę porcji.

e) Usuwanie zacięć:
Przy użyciu niezbędnika mogą wystąpić dwojakiego rodzaju zacięcia: proste i boczne. Pierwsze są spowodowane zanieczyszczeniem trzpienia osi niezbędnika. Zacięcie to usuwa żołnierz we własnym zakresie przez usunięcie występującego zanieczyszczenia. Zacięcia boczne spowodowane są uszkodzeniem ryglów jelca widelcowego. Te zacięcia usuwać może wyłacznie fachowiec - rusznikarz.

Do służbowego wykorzystania - polecam Wink


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Jarema
Administrator


Dołączył: 26 Wrz 2010
Posty: 159
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Bydgoszcz

PostWysłany: Czw 16:17, 08 Wrz 2011    Temat postu:

Ktoś sobie jaja robił. Jak to czytałem, to myślałem, że z krzesła spadnę Very Happy

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
jacbyd72
Kapral


Dołączył: 26 Wrz 2010
Posty: 181
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Polska-Bydgoszcz

PostWysłany: Czw 20:39, 08 Wrz 2011    Temat postu:

Zostało zamieszczone w "Podchorążaku" ponieważ na szkoleniu podchorążych w książce "Odwroty" jest o tym wspomniane Wink

Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez jacbyd72 dnia Czw 20:40, 08 Wrz 2011, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.16u.fora.pl Strona Główna -> STOWARZYSZENIE GRH 16 PUW Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group

Theme xand created by spleen & Forum.
Regulamin